Unikátní Parkety a Dřevěné podlahy tradiční české produkce / Princ parket / Zprávy / Čištění a údržba podlah

Zprávy

Čištění a údržba podlah

26.09.2011

cisteni

V tomto článku Vás naučíme, jak se správně starat o olejované dřevěné podlahy a jak lze tyto nádherné podlahy renovovat. Díky správné péči, která není nikterak náročná, vám bude podlaha dlouho sloužit a dělat radost svojí přirozenou krásou.

Jaké prostředky a pomůcky budete potřebovat?

Podlahy Princ parket jsou upraveny přírodními oleji značky BIOFA, a proto doporučujeme výhradně přírodní čisticí prostředky stejné značky. Přesně odpovídají potřebám olejované podlahy a zaručují perfektní výsledky bez rizika poškození přírodního povrchu. Prostředky BIOFA jsou vyrobené na bázi přírodních surovin a neobsahují žádné zdraví škodlivé chemikálie. K vaší nové podlaze od nás dostanete plechovku odpovídajícího oleje, a zároveň možnost si pořídit sadu prostředků BIOFA za zvýhodněnou cenu. Obsahuje produkty Nacasa, Naplana a Soupravu na čištění a údržbu – tedy vše co budete potřebovat.

Dále budete potřebovat už jen plochý mop s několika náhradními textilními poduškami. Klasický mop s třásněmi není vhodný, plochý mop mnohem lépe kopíruje povrch, obsáhne větší plochu a se suchou poduškou umožní podlahu leštit.

Jak se čistí a ošetřuje dřevená podlaha?

Základem péče je klasické vysávání, případně zametání. Je nutné použít nástavec na hladké povrchy, který je vybaven kartáčem nebo gumovými kolečky, což je u většiny vysavačů standardní výbava. Poté přichází na řadu mytí podlahy mopem a prostředkem Nacasa, který naředíte podle návodu ve vlažné vodě. Rozhodně se vyvarujte klasických saponátů! Na olejované podlahy patří pouze prostředky na bázi mýdla. Mop vždy dobře vyždímejte, aby podlaha nezůstala příliš mokrá. Toto čištění provádějte každý týden, nebo podle potřeby.

Kromě čištění vyžaduje dřevená podlaha pravidelné ošetřování emulzí na bázi přírodních olejů a vosků, která olejovaný povrch pomáhá chránit. To přispívá k dlouhé životnosti a odolnosti podlahy. Použijte prostředek Naplana, který se zředěný nanáší mopem na podlahu, a poté se vyleští mopem se suchou poduškou. Ošetřování emulzí je vhodné provádět zhruba dvakrát za měsíc v závislosti na intenzitě používání podlahy.

Jak opravit drobná poškození a odstranit problematické skvrny?

Pro tyto účely slouží BIOFA Souprava na čištění a údržbu. Obsahuje speciální olej a pomůcky k broušení a leštění včetně návodu jak je používat. Pomocí soupravy odstraníte odolné skvrny či drobné škrábance a vaše podlaha bude opět jako nová. Pokud máte podlahu s barevným olejem a poškození zasáhlo i do jeho vrstvy, použijte olej, který jste dostali společně s podlahou právě pro tyto účely. Naneste olej na postižené místo bavlněným hadříkem tak, aby barevnost odpovídala okolí. Poté je potřeba nechat místo pár dní schnout bez umývání a nechodit po něm.

Jak se olejovaná podlaha renovuje?

Doba, kdy je vhodné podlahu renovovat, neboli obnovit její povrch, je závislá na intenzitě používání podlahy a doporučujeme se vždy poradit se zkušeným podlahářem. Ten by měl také renovaci provádět. Ve většině případů je renovace potřebná až po několika letech a lze ji provést v podstatě dvěma způsoby. První možnost je přebroušení povrchu a následné nanesení nové vrstvy oleje. Tato varianta je ale vhodná pouze u hladkých podlah a přitom zbytěčně náročná.

Většina podlah Princ parket má naštěstí povrchy mechanicky upravené kartáčováním, katrováním, hoblováním atd... Broušením by se strukturovaný povrch odstranil, a proto se používá jiný, a přitom méně náročný způsob obnovy, jenž je vhodný pro všechny typy olejovaných podlah.

Podlahář nejdříve nanese na podlahu silnou vrstvu speciálního oleje, který rozpustí původní nátěr včetně nečistot. Tento olej se odstraní a vysuší, načež se podlaha znovu naolejuje. Po zaschnutí nového oleje bude vaše podlaha opět jako nová.

Máte-li zájem o zmíněné prostředky pro čištění a údržbu dřevených olejovaných podlah, nebo potřebujete poradit, neváhejte nás kontaktovat.